Do ciasta marchewkowego przez długi czas nie mogłam się przekonać. Jednak, kiedy troszkę zmodyfikowałam przepis mojej mamy wyszło pyszne. Napiszę Wam, jak je wykonać,
Ciasto marchewkowe
Składniki:
3/4 szklanki cukru
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (można kupić w biedronce, cena to 2.79 zł)
4 jajka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 marchewki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (korzennej)
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą na przemian z olejem, gdy składniki się połączą dodać cynamon i przyprawę korzenną. Na koniec dodajemy marchewkę utartą na drobnych oczkach i delikatnie mieszamy całość. Gotową masę wylewamy do formy i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na 50 minut. Piec w 180 stopniach. Gotowe ciasto po wyjęciu z formy można polać lukrem, ja z przyczyn dietetycznych tego nie zrobiłam.
SMACZNEGO!
Do następnego,
Renia.
uwielbiam to ciasto :D ja do niego robię jeszcze polewę :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, choć na początku myślałam po nazwie, że będzie nie dobre ;) Pozytywnie się zaskoczyłam ;D
OdpowiedzUsuńhttp://na-diabelskim-mlynie.blogspot.com
Bardzo lubię ciasto marchewkowe:) Jego smak jest wyjątkowy.
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie: )
OdpowiedzUsuńJa ciasto marchewkowe uwielbiam :-) podaje z kapką bitej śmietany :-) pyszne :-)
OdpowiedzUsuńWitaj Reniu, wspaniały przepis, wiem, ze jest bardzo dobre dla osób na diecie, więc biorę przepis. Serdecznie pozdrawiam i obserwuje. Ania
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis...to coś dla mnie...dziękuję
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
CO MI W DUSZY GRA